5 netradičných spôsobov využitia Paracordu

Padáková šnúra alebo paracord patrí medzi mimoriadne cenovo dostupný a pritom naozaj univerzálny viazací materiál so širokým použitím. Primárne sa používa na padákoch a je veľmi obľúbený rôznymi survival nadšencami. Na čo ďalšie sa dá však takýto pevný povraz použiť? Šnúrky do topánok Paracord nie je práve ideálnou náhradou šnúrok do topánok, pretože niektoré modely […]

5 netradičných spôsobov využitia Paracordu

Padáková šnúra alebo paracord patrí medzi mimoriadne cenovo dostupný a pritom naozaj univerzálny viazací materiál so širokým použitím. Primárne sa používa na padákoch a je veľmi obľúbený rôznymi survival nadšencami. Na čo ďalšie sa dá však takýto pevný povraz použiť?

Šnúrky do topánok

Paracord nie je práve ideálnou náhradou šnúrok do topánok, pretože niektoré modely sa mierne šmýkajú. Avšak, stále lepšie mať šnúrky, ktoré treba raz za hodinu stiahnuť (alebo ich jednoducho na pevno zauzliť), ako nemať po pretrhnutí v horách šnúrky žiadne. Ak sa vám na turistike alebo kdekoľvek na vychádzke roztrhnú šnúrky do topánok, kúsok paracordu v batoh uto ľahko vyrieši.

Vešanie bielizne

Gazdinky doma asi nebudú vešať prádlo na paracord, keď majú sušiaky bielizne alebo dokonca sušičky. Avšak, v prírode, na stanovačke s priateľmi či rodinou, nás často zastihne dážď. Počas večera a noci je tak nevyhnutné vysušiť mokré veci, napríklad v blízkosti ohňa. Ak zavesíte padákovú šnúru medzi dva stromy, získate niekoľko metrov skvelého priestoru na vešanie a sušenie vybavenia.

Vodítko pre psa

Paracord môžete opäť ako v prípade šnúrok použiť ako núdzové vodítko (po spletení troch kúskov aj ako obojok, ktorý je hrubší a nereže psíka do krk), avšak, ide aj o veľmi lacnú náhradu takzvaných stopovacích vodítok. Ak máte napríklad v lese problém privolať psa, na 20 metrovom vodítku vám tak ľahko neujde a pri jeho prenasledovaní máte možnosť mu an vodítko stupiť nohou a psíka zastaviť. 20 metrov dlhá padákovú šnúra vám takúto službu splní.

Opasok

Opäť núdové riešenie v prípade, že sa vám roztrhne opasok alebo ho rovno zabudnete doma. Alebo ak ste hladní, a začnú vám počas dńa padať nohavice.Jednoducho si ich zviažete kúskom padákovej šnúry. Efektívne a jednoduché.

Plávanie

Paracord má naozaj mimoriadnu pevnosť a nosnosť, no kvôli svojej malej hrúbke nie je moc vhodný na zlańovanie, keďže by sa ľahko mohol zaryť do dlaní či iných častí tela. To však neznamená, že sa nedá použiť na istenie človeka. Akékoľvek istenie je lepšie, ako žiadne istenie. Omotať si okolo pása kus paracordu a priviazať sa napríklad o zábradlie či reťaz pri zostupe z hôr je len jedným spôsobom jeho využitia. Dá sa však použiť napríklad pri skupinke ľudí, ktorá potrebuje preplávať na druhý breh rieky. Prvý človek sa s jedným koncom paracordu dostane na druhý breh a ostatní ho istia keby ho náhodou strhne prúd a museli by ho vytiahnuť naspäť. Akonáhle prvý člen skupiny prepláva, ostatní sa môžu počas brodenia celý čas pridŕžať pevného lana, ktoré je priviazané na oboch brehoch rieky.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články

drager