Čo ste doteraz nevedeli o autopásoch?

Autopásy sú povinnou výbavou každého osobného aj nákladného auta. Berieme ich ako samozrejmosť, no často na ne zabúdame. Najmä v starších vozidlách, kde nám elektronický systém nehlási absenciu zapnutých pásov, vodiči na túto povinnosť oveľa ćastejšie kašlú a riskujú tak svoje životy. Čo všetko by ste mali vedieť o autopásoch?  Naozaj zachraňujú životy Vedecké štúdie […]

Čo ste doteraz nevedeli o autopásoch?

Autopásy sú povinnou výbavou každého osobného aj nákladného auta. Berieme ich ako samozrejmosť, no často na ne zabúdame. Najmä v starších vozidlách, kde nám elektronický systém nehlási absenciu zapnutých pásov, vodiči na túto povinnosť oveľa ćastejšie kašlú a riskujú tak svoje životy. Čo všetko by ste mali vedieť o autopásoch? 

Naozaj zachraňujú životy

Vedecké štúdie už mnohokrát dokázali, že zapnuté bezpečnostné pásy skutočne pomáhajú zachrániť životy, a to nielen v prípade dospelých pasažierov, ale aj v prípade detí v autosedačkách či našich domácich miláčikov, pre ktorých tiež existujú bezpečnostné pásy. Ak sa budete nabudúce rozhodovať, či zapnúť alebo nezapnúť, spomeňte si na tento článok.

Pevné, no dajú sa prerezať

Pri autonehodách je jednou z prvých najdôležitejších úloh vytiahnutie jej účastníkov z auta včas, napríklad predtým, než príde k jeho požiaru. Niektoré modely záchranárskych nožov alebo teleskopických obuškov sú vybavené malým tvrdým hrotom na rozbitie bočného skla a špeciálnou čepieľkou so zúbkami, ktorá je priamo určená na prerezanie bezpečnostných pásov. Zvládnuť sa to však dá aj obyčajným dobre nabrúseným nožom.

Bezpečnostné pásy so sľučkou

V niektorých modeloch áut sú pásy vybavené akousi bezpečnostnou slučkou. Viete, na čo táto slučka slúži? Ide o slučku energetického manažmentu – jej funkciou je v prípade nehody znížiť utiahnutie vášho tela automatickým predĺžením. Navyše, pracka pásu, keď nemáte spolujazdca, na nekvalitných cestách pri kontakte so stredovým stĺpikom hlasno búcha. Slučka drží pracku vo vhodnej.

Kedy je vhodné pás vymeniť?

Na túto otázku nikdy nenájdete jednoznačnú odpoveď, no množstvo odborníkov sa zhoduje, že po prudšom náraze je pás vystavený takému stresu, že je vhodné ho vymeniť, aby spoľahlivo fungoval aj pri ďalšej nehode (podobne, ako aj pri motorkárskych prilbách). Avšak, pri náraze, kedy sa nenávratne poškodí bezpečnostný pás, pôjde pravdepodobne do šrotu celé auto.

Aj my vyrábame popruhy na autopásy

Vedeli ste, že autopásy nájdete aj v našej ponuke? Okrem nich máme v ponuke aj množstvo ďalších druhov popruhov, napríklad na výrobu opaskov či na upevnenie lamelových roštov na postele. Prezrite si celý náš sortiment popruhov a aj možnosti ich potlače.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články

drager